Verstandig omgaan met verstandskiezen
oral-b products
ovelay
oral-b products
headerfirst headersecond headersecond
   
Arrow Left Terug naar filter
   
oral-b products
buynowheaderfirst buynowheadersecond
oral-b products
headerfirst headersecond
oral-b products
headerfirst headersecond
patient getting a cleaning


De verstandskiezen, ook wel derde molaren, zitten helemaal achter in de mond. Niet iedereen heeft verstandskiezen; daar zijn verschillende redenen voor.

Bij veel mensen komen de verstandskiezen tussen de leeftijd van 17 en 25 jaar door zonder problemen. Bij anderen zijn de verstandskiezen geïmpacteerd, wat betekent dat ze vastzitten in de kaak en niet door kunnen komen. Dat is echter niet altijd negatief. Geïmpacteerde verstandskiezen veroorzaken vaak geen klachten of pijn en blijven gewoon een leven lang in de kaak zitten.
In sommige gevallen veroorzaken de geïmpacteerde verstandskiezen echter wel problemen. Het kan zijn dat het tandvlees rondom de geïmpacteerde kies rood en gezwollen raakt. U kunt last krijgen van kaakpijn, hoofdpijn en een vreemde smaak in de mond wanneer u dicht bij de geïmpacteerde kies bijt.
Verstandskiezen zijn overgebleven uit de tijd van de vroegere mens, toen we voor een primitiever dagmenu  meer kiezen nodig hadden. De moderne mens heeft kleinere kaken en velen van ons hebben onvoldoende ruimte voor deze laat doorkomende kiezen. Wanneer de verstandskiezen aan het doorkomen zijn, kunnen ze de andere kiezen weg duwen of vaste beugels vervormen. Daarnaast kunnen pas doorgekomen verstandskiezen een broedplaats zijn voor bacteriën, en ophoping van bacteriën kan tot een ernstige ontsteking van het omliggende tandvlees leiden.
Zelfs als geïmpacteerde verstandskiezen geen klachten veroorzaken, raden sommige tandartsen aan om ze chirurgisch te verwijderen om de kans op toekomstige problemen te voorkomen. Gelukkig is het trekken van verstandskiezen een eenvoudige poliklinische ingreep, die onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Net zoals bij andere ingrepen kunt u de eerste dagen wat bloeding, zwelling en kneuzing verwachten en kunt u zich het best wat rustig houden. De meeste mensen herstellen echter snel en gemakkelijk.